ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
07-06-2012
Cop a la política lingüística de Bauzá: el 87% dels infants trien el català
-
Fracàs del model de segregacionisme en funció de la llengua instaurat pel Govern de les Illes. La presència del president de les Illes a Barcelona va anar acompanyada d'una nova escridassada  
La política contra el català del Govern de les Illes, que presideix José Ramón Bauzá (PP), ha rebut un fort cop. La mesura més clara del rebuig a la llengua pròpia de l’executiu autonòmic ha estat, sens dubte, la segregació lingüística que s’instaurarà a les escoles a partir de l’any vinent. A l’hora de la veritat, però, la immensa majoria de les famílies de les Illes seguiran escolaritzant els seus fills en català. Segons va confirmar dimecres la directora general de Planificació, Inspecció i Infraestructures, Mercedes Celeste, el 87% dels infants que entraran per primera vegada a un centre escolar públic o concertat el proper curs ho faran amb el català com a llengua vehicular.

Un 62% de les famílies ha triat el català com a primera llengua d'escolarització (72% en educació pública i 42% en concertada), mentre que un 10% ha escollit el castellà (8% a la pública i 12% a la concertada) i un 28% no ha elegit cap de les dues opcions (20% a la pública i 46% a la concertada), que s'afegiran a l'opció que representi el projecte lingüístic desenvolupat pel centre on s'han matriculat. Aquesta opció dóna el resultat del 87% d’alumnes en català (percentatge que arriba al 92% als centres públics). A l’hora de valorar les dades, Celeste va fer unes declaracions com a mínim peculiars: "no en fem cap valoració. Senzillament diem que els pares tenen dret a escollir aquesta primera llengua d'ensenyament. No és important en quina llengua siguin finalment escolaritzats els nins, sinó que els pares hagin pogut fer efectiu aquest dret. Per nosaltres és un èxit en aquest sentit. Qualsevol posicionament ens pareix correctíssim".

Protesta a Barcelona
La presència del president de les Illes a Barcelona el dimecres va provocar una nova concentració de protesta contra les polítiques del seu Govern. Així, més de 100 persones [a la imatge] van mobilitzar-se a la plaça Sant Jaume de Barcelona per escridassar Bauzá, que va reunir-se amb el president de Catalunya, Artur Mas, i els seus homòlegs del País Valencià i Múrcia, Alberto Fabra i Ramón Luis Valcárcel, respectivament. La política lingüística de Bauzá és el gran motiu que explica una escridassada que des de fa setmanes es repeteix a tots els pobles on va el president balear.
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: