ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
16-06-2012
«En l’àmbit sanitari s’han comès moltes irregularitats. Algú n’haurà de respondre» 
Albano Dante  - Coeditor de la revista gironina 'Cafè amb llet' 
El periodista Albano Dante i la seva companya Marta Sibina, editors de la revista gironina Cafè amb Llet, seran jutjats el pròxim 27 de setembre per un presumpte delicte de vulneració del dret a l’honor en la persona de Josep Maria Via, membre del consell assessor de la Generalitat creat per Artur Mas 
Àlex Romaguera
Per què us porten a judici?

És la persecució als qui ens dediquem a informar. I el mateix quant a l’amenaça de denúncia que hem rebut per part de l’exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU Xavier Crespo. Cap d’ells no ha desmentit les informacions que aportem, sinó que es limiten a parlar d’atemptat a la imatge o que els fets són aigua passada. Pel que fa a Crespo, la situació és especialment grotesca, perquè tan sols s’abraona contra un dels mitjans que han publicat el contingut de l’informe de la Sindicatura de Comptes, el qual el compromet a ell, la seva dona i diverses empreses de la sanitat privada relacionades amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS). Tot plegat és indigne, perquè no s’entén com persones amb tanta responsabilitat es dediquen a perseguir periodistes en lloc de fer la seva feina, que és posar ordre al desgavell en el qual estem vivint.

Són la punta de l’iceberg d’un escàndol molt més greu, com és la malversació de fons i l’enriquiment irregular d’una colla de polítics vinculats a la sanitat?
Això s’observa analitzant el mateix entorn de Josep Maria Via, en el qual hi ha Ramon Bagó, implicat en l’adjudicació irregular de contractes públics per valor de 23 milions d’euros; Josep Prat, l’expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS) acusat de diferents delictes societaris i administratius quan dirigia el hòlding municipal Innova, de Reus, o Francesc José María, gerent i defensor legal de l’ICS. Tots ells han aprofitat els seus càrrecs públics per fer negocis privats, incomplint, entre d’altres, la Llei d’incompatibilitats. Nosaltres ho hem publicat, però pertoca a la justícia esclarir el grau de responsabilitat penal.

En el cas de les irregularitats que vau publicar respecte a Bagó, l’Oficina Antifrau finalment ha obert diligències...
N’estem contents, però falta saber com transcorren, perquè de moment no pot presumir de ser gaire ràpida. En només quatre setmanes nosaltres ja hem hagut de comparèixer als jutjats pel vídeo on denunciem les irregularitats de Bagó i companyia, els quals encara és hora que se’ls citi tot i els milions d’euros que han desviat de l’erari públic. També sembla que, des de la Sindicatura de Comptes, el Departament de Salut i l’Ajuntament de Lloret, van treballar activament perquè el cas de Crespo no arribés al Tribunal de Cuentas. Si els fiscalitzadors són els primers interessats que aquests casos no s’invesitguin, haurem de ser els perjudicats qui ens posem a la feina. La iniciativa del Tribunal Penal Popular, sorgida recentment, pot ser una via per superar aquests topalls que imposen els nostres mateixos tribunals.

Quin abast té la recerca de Cafè amb Llet? Va més enllà del Consorci Sanitari del Maresme i la Selva?
Nosaltres vam començar amb el que teníem a mà. I, amb més intuïció que proves concretes, vam comprovar que la transparència allà era nul·la. Com vam denunciar en el vídeo, ningú no ens deia quant cobrava el gerent o quin cost havien tingut els mobles o altres materials dels equipaments. Per això, ara estem asseguts al banc dels encausats. Aquí, han fallat els controls de fiscalització de la Generalitat i els partits que no han pressionat prou perquè, davant de l’evidència que havia descobert la Sindicatura en el cas de Xavier Crespo, exigissin un esclariment immediat. En canvi, a Reus, la pressió de la CUP dins del consell d’administració d’Innova ha permès conèixer les martingales de Prat. Amb voluntat, es pot arribar molt lluny.

Les principals famílies relacionades amb els negocis en el sector sanitari intenten tapar-se les vergonyes?
Sí, però finalment les vergonyes acaben sortint. Ho he vist amb els meus propis ulls: hi ha cadires a les quals has de posar 5 euros si a la nit vols inclinar-la. Això passa en els mateixos hospitals on s’han pagat nòmines indignes i on, segons la mateixa Sindicatura, Crespo va comprar consultoris mèdics per una cinquena part del seu valor. Algú haurà de respondre per aquests actes.

Creieu que les portes giratòries de la política a l’empresa són un fenomen molt estès a Catalunya?
Només a la nostra zona tres alcaldes provenen d’equips directius d’hospitals, com també el conseller Boi Ruiz va ser president de la Unió Catalana d’Hospitals fins al 2010. Potser no sobrepassen les 70 o 80 persones en total; però, com ha detectat la Sindicatura, molts han desenvolupat pràctiques irregulars amb absoluta impunitat. I no tan sols en l’àmbit de la sanitat se’n comencen a detectar. Des de Cafè amb Llet, tenim coneixement que altres periodistes han començat a investigar possibles nous casos 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: