ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
08-05-2012
300 persones es mobilitzen reclamant responsabilitats per les preferents
-
La protesta ha estat convocada per la plataforma Estafabanca, COMFIA-CCOO i FeS-UGT i s’hi ha cridat consignes contra el sistema bancari actual
Unes 300 persones s'han manifestat aquest dimarts davant de la Borsa de Barcelona i la delegació del Banc d'Espanya contra el sistema bancari actual i les participacions preferents. Convocats per la Plataforma Estafabanca, la Federació de Serveis Financers i Administratius (COMFIA) de CCOO de Catalunya, la Federació de Serveis (FeS) de la UGT, els manifestants han tallat durant un quart d'hora el Passeig de Gràcia, a l'alçada de la Borsa, i han cridat consignes contra "els productes financers especulatius i d'inversió moltes vegades poc transparents", en referència a les subprime, les participacions preferents i el deute subordinat. Així mateix, han reclamat responsabilitats al Banc d'Espanya i a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per no haver exercit "les competències que tenen atribuïdes com organismes de fiscalització i control del sistema financer

Segons un comunicat signat per les tres entitats, tant la CNMV com el Banc d’Espanya són responsables de “no haver acomplert amb la seva tasca de supervisió i control i no haver exercit les competències que tenen atribuïdes com a organismes de fiscalització i control del sistema financer”, pel que les han demandat per pressumpta prevaricació administrativa per omissió. EstafaBanca ha entregat a la CNMV les reclamacions dels seus membres afectats per productes “tòxics” ja que han transcorregut els dos mesos que tenen els bancs per resoldre reclamacions,

El laxe control de la CNMV i el Banc d'Espanya ha provocat que “tres milions de persones tinguin els seus estalvis atrapats en participacions preferents, deute subordinat i d’altres productes, la liquidació del model de caixes d’estalvi, la pèrdua de prop de 16.000 llocs de treball en els darrers 2 anys, la negació del dret fonamental a l’habitatge digne per a milers de famílies amenaçades pels desnonaments i la manca de circulació del crèdit a empreses, autònoms i particulars, que està ofegant l’economia productiva”. Les tres entitats exigeixen també responsabilitats “als gestors privats, perquè durant els anys de bonança s’han omplert les butxaques amb remuneracions indecents” i demanen a la fiscalia que intervingui per investigar les irregularitats que han detallat.

Tant la CNMV com el Banc d’Espanya van autoritzar les participacions preferents, que han deixat a moltes persones sense els seus estalvis. Es tracta de valors o inversions en renda fixa, que, a la pràctica, impliquen convertir-se en accionista de l’entitat financera que les ha emès comprant el seu deute. Es negocien a la borsa, de manera que s’exposen a pèrdues importants i, el gran quid de la qüestió, són valors a perpetuïtat, és a dir, no tenen data de venciment. Per tant, l’entitat retornarà el capital inicial quan ho desitgi, pagarà interessos només si té beneficis i és lliure de no fer-ho. Els diners invertits no estan coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits i, per tant, si el banc o la caixa fa fallida, la persona els perd. Per recuperar-los, cal que les participacions es venguin als mercats borsaris al preu que se’n pagui, enguany molt inferior al valor nominal, la xifra que s’hi va invertir inicialment. Per això, alguns dels afectats per les preferents, que van canviar-les per accions de Bankia, que està a punt de ser rescatat, veuen perillar el valor dels seus diners, ja que la cotització del banc madrileny es desploma dia a dia.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: