ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
09-05-2012
Sense un indult de Rajoy, Otegi no podrà liderar l’esquerra abertzale a les eleccions basques 
-
El Tribunal Suprem redueix de deu a sis anys i mig de presó la condemna imposada al polític i al sindicalista Rafa Díez pel cas Bateragune 
Ja fa més de sis mesos que ETA va anunciar que deixava les armes. Malgrat això, les mesures repressives de l’Estat espanyol contra l’independentisme basc continuen ben vives. Mentre que Sortu, la darrera formació de l’esquerra abertzale a ser il·legalitzada, segueix sense poder concórrer a les urnes amb el seu nom, Arnaldo Otegi seguirà empresonat, en principi, fins el 2015. Així ho ha anunciat aquest dimecres el Tribunal Suprem, que ha rebaixat la condemna que pesa sobre l’exportaveu nacional de l’antiga Batasuna de deu a sis anys i mig de presó, com a conseqüència de cas Bateragune.

La rebaixa en la condemna s’allunya de la demanda de la plataforma de suport a Otegi, que compta amb nombrosos suports internacional, i en demana l’alliberament immediatament. Tenint en compte que les eleccions a la Comunitat Autònoma Basc (CAB) estan previstes per a l’any vinent, sempre que no hi hagi un avançament electoral, la continuïtat a la presó d’Otegi li impedirà concórrer a les urnes com a líder de la coalició en què participi l’esquerra abertzale, més que probablement Amaiur. De fet, ara mateix només un improbable indult del Govern espanyol, presidit per Mariano Rajoy, permetria a Otegi, el líder més carismàtic de l’esquerra independentista basca, prendre part en unes eleccions en què, segons algunes enquestes, Amaiur podria convertir-se en la principal força del parlament autonòmic.

La rebaixa de la condemna també afecta l’exsecretari general del sindicat LAB Rafa Díez, que com a Otegi haurà de complir sis anys i mig de reclusió, i Miren Zabaleta –filla del líder d’Aralar, Patxi-, Sonia Jacinto i Arkaitz Rodríguez, que han vist disminuïda la pena respectiva de vuit a sis anys. La sentència del TS, però, no ha estat unànime ja que hi ha hagut dos vots particulars i un dels magistrats, Alberto Jorge Barreiro, ha advocat per l’absolució dels condemnats pel cas Bateragune, en què se’ls va condemnar per intenar reconstruir la il·legalitzada Batasuna i se’ls va considerar dirigents d’ETA. Ara, però, només es diu que són “integrants” de l’organització armada i d’aquí la rebaixa en la condemna.

Els cinc dirigents polítics de l’esquerra abertzale estan empresonats des de l’octubre de 2009 –porten 940 dies entre reixes-, amb l’excepció de Rafa Díez, que va estar un any i mig en llibertat abans d’ingressar en un centre penitenciari. El canvi en l’escenari basc sembla que encara no ha estat acceptat per la justícia espanyola.
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: