ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
31-05-2012
Les seleccions només podran competir internacionalment quan Espanya no tingui equip
-
El Constitucional desestima un recurs del Govern espanyol del 1999, però deixa clar que els equips catalans no podran disputar encontres oficials en les modalitats en què existeixi una federació estatal. La Plataforma ProSeleccions considera que es vulnera la decisió del TAS, que el 2008 va avalar la presència de les federacions catalanes en les organitzacions internacionals 
Marc Font
Les seleccions catalanes podran competir legalment en competicions internacionals en aquells esports en què no hi hagi selecció espanyola. Aquesta és la conseqüència més important de la sentència que ha fet pública aquest dijous el Tribunal Constitucional (TC), desestimant el recurs d’inconstitucionalitat que el Govern espanyol va presentar el 1999, en plena era Aznar, contra la llei aprovada pel Parlament de Catalunya per fomentar la participació de les seleccions catalanes en qualsevol tipus de competició oficial.

“Les federacions catalanes de cada modalitat esportiva són les representants de l’esport federat català en àmbits supraautonòmics sempre que es tracti d’esports en què no existeixin federacions espanyoles i que, en cap cas, s’impedeixin o pertorbin les competències de l’Estat de coordinació i representació internacional de l’esport espanyol”, diu la sentència del TC. Resumint, que Catalunya podrà competir només en aquell esports, com ara el korfbal, en què Espanya no tingui equip nacional, de manera que els dos conjunts no puguin enfrontar-se. En canvi, la selecció catalana de futbol no podrà competir internacionalment de forma oficial perquè ja ho fa Espanya.  

En declaracions a EL TRIANGLE, Sergi Blázquez, vicepresident de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, ha manifestat que la resolució del TC és, en part, "una bona notícia", perquè avala la Llei de l'esport, que va ser ratificada pel Parlament de Catalunya el 1999 després d'arribar-hi a través de la iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per la pròpia Plataforma. En segon terme, però, Blázquez deixa clar que "no estem d'acord amb la reestricció que fa el Tribunal quan hi ha seleccions espanyoles". En aquest sentit, el vicepresident de la Plataforma admet que la resolució, de fet, "no canvia pràcticament res", perquè en alguns esports minoritaris Catalunya ja competeix de forma oficial.  

A banda d'un comunicat exposant això, la Plataforma ProSeleccions demanarà una reunió amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, per abordar quina resposta cal donar, atès que, segons recorda Blázquez, el Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) va avalar el 23 d'abril de 2008 la presència de les federacions catalanes com a membres de ple dret de les federacions internacionals. Aquesta resolució permetria, per tant, que les seleccions del país competissin oficialment, aspecte que no respecta la sentència del Constitucional. 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: