ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
21-04-2012
La Universitat Autònoma esdevé l’epicentre de la revolta estudiantil
-
Des del seu naixement, en plena recta final del franquisme, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) no patia una crisi tan greu. Les retallades en el seu finançament i el desgovern provocat per la controvertida gestió de l’anterior equip rector, l’han situada a l’ull de l’huracà. A la UAB s’hi dirimeix la lluita de la comunitat universitària per mantenir un model d’ensenyament públic i de qualitat avui en seriós perill
L’Autònoma presenta un paisatge maltractat pels darrers esdeveniments. Tan bon punt enfilem el passeig que condueix a la plaça Cívica, tot just sortim de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat, una gran pintada sobre la vaga general del passat 29 de març ens posa en situació: el campus no és impermeable al conflicte social; el viu intensament i de manera gens discreta. Ens ho recorda el full volant que reparteixen dos nois de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), un dels sindicats de referència en l’activitat política dels últims mesos, en el qual es reclama la immediata posada en llibertat dels joves universitaris detinguts durant la jornada de protesta. Un d’ells apunta la necessitat de construir una massa crítica per afrontar la crisi i les conseqüències de les retallades aprovades pel Govern de Convergència i Unió, «que utilitza aquesta coartada per donar entrada als interessos privats i per desmantellar la universitat pública», afirma.

De tot plegat, en parla el darrer número d’El Queixal, la publicació mensual amb la qual l’AEP trasllada les seves reflexions a la comunitat universitària. Aquesta última entrega, distribuïda ordenadament en revisters col·locats pel campus, s’atura en la victòria que, per la majoria dels sindicats assemblearis i d’esquerres, ha suposat la renúncia de la rectora Ana Ripoll a presentar-se a la reelecció. A ella la culpabilitzen de subscriure les retallades de sous, els acomiadaments, l’augment del preu de les matrícules i les privatitzacions decretades per la Secretaria d’Universitats de l’Executiu català; mesures que, segons Manuel Portero, estudiant d’ETSE i afiliat a l’AEP, suposen un greu atemptat a l’autonomia universitària i aprofundeixen «la precarització dels llocs de treball a la universitat i de l’educació en general».

Per aquest alumne, a l’impacte de les retallades, cal sumar-hi els perjudicis d’una reforma derivada de l’aplicació del pla Bolonya que penalitza les famílies amb les rendes més baixes. «No augmenta les beques, sinó que estimula l’endeutament estudiantil via beques préstec. Un sistema de copagament que limita l’accés a les butxaques més riques i perjudica, doncs, la democratització en l’educació superior, que acaba convertint-se en discriminatòria i elitista». Així ho expressa també una pintada que un grup d’estudiants ha dibuixat a la façana de l’edifici de botigues de la plaça Cívica sota el lema «Privatització, repressió: aquesta és la veritable cara de la UAB».

* Aquesta informació la trobaràs sencera al setmanari EL TRIANGLE que està als quioscos.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: