ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
21-04-2012
Entre «L’estaca» i García-Valdecasas
-
La UAB ha estat escenari d’episodis de mobilització i d’incidents amb la policia que han deixat en la memòria col·lectiva un pòsit de rebel·lia contra les injustícies
Ha plogut molt d’ençà del 14 de gener de 1999, però en la retina de molts professors i càrrecs de la UAB ha quedat intacta la brutal càrrega policial que va tenir lloc dins del recinte universitari. Aquell dia, per ordre de l’aleshores delegada del Govern espanyol, Julia García-Valdecasas, desenes de policies nacionals van irrompre al campus amb la finalitat d’evitar la protesta estudiantil contra la visita que hi feia el president del Govern espanyol, José María Aznar. L’actuació policial va deixar 30 alumnes ferits i un rastre d’indignació que va sobrepassar les parets de formigó darrere les quals transcorre l’activitat acadèmica. Desenes d’entitats i de partits polítics van condemnar els fets, que van propiciar la declaració d’Aznar com a persona no grata a la UAB, i que avui es recullen en l’emotiu assaig Tornen els grisos, publicat per Edicions El Jonc.

No era la primera vegada, però, que l’Autònoma assistia a la presència de cossos policials. Durant els mesos previs als Jocs Olímpics de Barcelona, a l’estiu de 1992, diversos sindicats denunciaven la proliferació d’agents de paisà allotjats a la Vila Universitària entre els alumnes, als bars i a les principals biblioteques. També el 3 de maig de 1998, una dotació de la Guàrdia Civil hi havia entrat per detenir Carles Castellanos i Ramon Piqué, professors de l’EUTI, sota l’acusació de pertànyer a Terra Lliure, la qual cosa va motivar la cadena humana de protesta més gran organitzada mai al campus de Bellaterra. Aquests episodis, i el brutal desallotjament dels Mossos del centenar d’estudiants que s’havien tancat a la Facultat de Lletres per protestar contra el pla Bolonya el 8 març de 2008, han deixat una petjada de rebel·lia en la història de la Universitat Autònoma. Una empremta lligada al conflicte que es barreja en tot moment amb la intensa activitat cultural i solidària protagonitzada pel seu ampli teixit associatiu al llarg d’aquestes quatre dècades i mitja de vida. En donen fe les desenes de jornades, taules rodones, congressos o esdeveniments tan recordats com el concert de Lluís Llach l’any 1976 en plena efervescència antifranquista i que actualment figura en la retrospectiva amb la qual la UAB obre les portes als futurs alumnes i a la societat en general.

* Aquesta informació la trobaràs sencera al setmanari EL TRIANGLE que està als quioscos.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: