ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
23-03-2012
Catalunya Caixa deixa de pagar els interessos de les participacions preferents 
-
L'entitat justifica la decisió per la previsió de pèrdues i perquè així estarà més sanejada de cara a ser adquirida per un banc. Es calcula que al Principat hi ha 300.000 persones afectades per les preferents, que són un producte financer perpetu que no garanteix el cobrament del capital dipositat 
CatalunyaCaixa ha anunciat aquest divendres que deixa de pagar els interessos que oferien tant les seves participacions preferents com les seves obligacions subordinades perpètues. En un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'entitat catalana afirma que aquests pagaments estan condicionats a l'existència de beneficis, de manera que dóna per fet que al 2011, un any "complex" i d'"intensa inestabilitat", va registrar pèrdues. "Aquesta circumstància es considera conjuntural", assegura l'entitat, que ha justificat la suspensió del pagament dels interessos per "facilitar la seva integració en una altra entitat". En principi, es preveu que el Banc d'Espanya adjudiqui Catalunya Caixa a un altre banc durant l'estiu.

Fa tres setmanes, va ser Unnim qui va anunciar que deixava de pagar el cupó mensual de l'emissió de participacions preferents. Unnim, que va generar unes pèrdues de 107 milions en els primers nou mesos de l'any passat, va ser adquirida pel BBVA pocs dies després.

Les participacions preferents són un dels escàndols en què han caigut les entitats financeres els darrers temps. Es tracta d'instruments híbrids, és a dir, que combinen característiques de la renda variable (les accions) i la fixa (el deute corporatiu). En principi, suposaven el cobrament d'un cupó periòdic, però són títols perpetus (depèn de l'entitat amortitzar-los o canviar-los), el cobrament de la rendibilitat està supeditat a l'existència de benefici, la seva liquiditat (possibilitat de venda) és escassa i no estan protegits pel Fons de Garantia de Dipòsits. Tot plegat ha suposat que uns 300.000 catalans, segons la plataforma Estafa-Banca, hagin vist com els seus estalvis hagin quedat bloquejats en productes d'aquest tipus.

Segons la portaveu de la plataforma ciutadana Estafa-Banca, Montserrat Gil, "les participacions preferents són un producte tòxic que es va oferir a la gent, sobretot a persones grans, dient-los que eren un producte garantit". Gil va explicar que "ara hi ha algunes entitats bancàries que estan oferint convertir part del capital que està immobilitzat durant deu anys en accions en deute subordinat". De fet, algunes entitats com La Caixa, ja ho han fet.  
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: