ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
20-02-2012
El ‘virrei’ continua manant
-
Més enllà de les aparences i de la imminència de la vista oral en el judici pels diversos casos de corrupció que té oberts, Carlos Fabra segueix controlant amb mà de ferro les regnes de la província
Qui segueixi a través de la premsa estatal la trajectòria de l’expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, pot crear-se la imatge d’un polític crepuscular apartat del poder polític i qüestionat per la direcció del seu partit a causa dels problemes judicials i de la pèssima imatge donada per la construcció de l’aeroport de Castelló. Res de més allunyat de la realitat. És cert que l’imminent obertura del judici oral pels delictes d’estafa, apropiació indeguda, frau fiscal, suborn i prevaricació, després de més de vuit anys d’una instrucció eterna, representa un salt qualitatiu en el procés judicial que se segueix contra ell. L’aeroport sense avions de Castelló ha esdevingut un paradigma de malbaratament econòmic fins i tot per a la premsa europea, i tant el líder estatal, Mariano Rajoy, com el valencià, Alberto Fabra, escenifiquen no voler saber-ne res.

Tanmateix, Carlos Fabra segueix manant pràcticament el mateix que durant els dies de vi i roses del seu mandat, quan era saludat per amics i enemics com el virrei de Castelló i la plana major del partit besava el terra que trepitjava. L’apel·latiu de virrei va guanyar-se’l pel fet de controlar l’economia i la política castellonenques com si es tractés d’un feu personal, igual que van fer els membres més destacats de la seua nissaga familiar, encetada a la segona meitat del segle XIX pel cacic Victorino Fabra, àlies El Pantorrilles.

Després de les eleccions autonòmiques i locals de 2011, Fabra va escenificar la seua immolació deixant el càrrec més visible, la presidència de la Diputació, en benefici del seu delfí Alberto Moliner, anunciant que li traspassaria la presidència del partit al juny de 2012. Al que no ha renunciat en cap moment ha sigut a continuar manant. Durant tot aquest temps, com a president provincial del partit, Fabra ha seguit controlant-lo internament. Va bescanviar la presidència de la Diputació pel seu antic lloc de treball com a secretari general de la Cambra de Comerç, un càrrec des d’on també ha pogut exercir el seu poder en l’ombra sobre l’economia local.

I segueix com a president d’Aerocas, l’empresa de l’aeroport de Castelló, que és la que mou més diners públics a la província i representa el seu llegat polític més ambiciós. Per llei, aquest càrrec li correspondria tenir-lo a l’actual president de la Diputació, que no l’ha demanat en cap moment. Moliner, de fet, segueix al peu de la lletra les ordres que continua donant-li el virrei. Només quan obtinga el control orgànic del partit, podrà mesurar-se la seua independència real.

* Aquesta informació la trobaràs sencera al setmanari EL TRIANGLE que està als quioscos.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: