ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
17-12-2011
El nou activisme nord-català
-
La segona generació dels grans protagonistes de l’activisme nord-català vol prendre el relleu dels seus predecessors. Un pas endavant que no es presenta fàcil i que encara té moltes incògnites
Mantes vegades hem esmentat en aquest setmanari la manca de relleu generacional del nacionalisme nord-català. Projectes polítics, socials o cívics que romanen impertorbables des de fa 25 anys i dirigits per les mateixes mans, com ara l’associació Arrels (ràdio i escola), la Llibreria Catalana o el partit Unitat Catalana. Projectes que no han sabut –o no han pogut– adaptar-se als nous temps, i que no han integrat les noves generacions de joves nord-catalans. Avui hi ha algunes veus joves que s’alcen per prendre’n el relleu. D’una manera lenta i molt discreta, la segona generació dels cognoms Gual, Serra, Renyé o Taurinyà comencen a prendre responsabilitats en els projectes utòpics de llurs pares.

Oriol Lluís-Gual, fill de la directora de l’escola Arrels i nebot de l’escriptor Joan-Lluís Lluís, ha fet la seva particular sortida de l’armari nacionalista en manifestar-se amb l’associació Joves de Catalunya Nord, un intent d’agrupar el moviment juvenil nord-català en un únic corrent. Fins ara, l’associació no ha destacat amb cap acció concreta, però representa un moviment interessant, ja que no té cap adscripció política i perquè reuneix joves de diversos orígens i idees.

És una iniciativa que Brice Lafontaine va provar d’engegar ara fa alguns mesos a través de les xarxes socials. El seu cas és força especial, ja que no prové de família nacionalista, i això és notícia. Brice, un bomber de 29 anys, es va donar a conèixer el 2005. Durant un debat televisiu, va tenir una curta discussió amb el llavors president de la República Jacques Chirac, en el transcurs de la qual li va demanar directament la independència de Catalunya per assegurar la presència del català a Europa. Aquest fet fou molt mediatitzat a Catalunya Nord, i el noi fou temptat per diferents partits i associacions. Creà l’associació Força Catalana, i finalment optà per entrar al partit Unitat Catalana, del qual actualment és secretari general. Si jove vol dir menor de 30 anys, probablement Brice Lafontaine és el valor jove polític de més futur dels tres partits nacionalistes nord-catalans.

*Aquesta informació la trobaràs sencera al setmanari EL TRIANGLE que està als quioscos.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: