ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
04-10-2011
Boi Ruiz empeny la sanitat cap a la vaga
-
Els metges de l’ICS denuncien que el departament de Salut falseja les dades de les llistes d’espera perquè n’ha esborrat milers de pacients
Les assemblees dels hospitals públics depenents de l’Institut Català de la Salut (ICS) ja han aprovat anar a la vaga si en el termini d’un mes la Generalitat no es fa enrere en la majoria de les mesures plantejades per reduir la despesa sanitària. Rosa Boyé, delegada de Metges de Catalunya a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, ha afirmat aquest matí que “Catalunya té una de les millors sanitats del món i volen acabar amb ella”. La doctora ha assegurat que “la situació és insostenible” i ha mostrat la sorpresa dels metges de “per què la Generalitat es mostra tan agressiva”. Boyé ha fet aquestes manifestacions en el decurs de la conferència informativa realitzada per representants sindicals de Metges de Catalunya dels vuit centres de l’ICS en la quan han fet lectura d’una manifest on es diu que el col·lectiu mèdic “no està disposat a ser còmplice d’un seguit de mesures improvisades i mal planificades, dirigides a aconseguir un estalvi immediat sense tenir en compte les seves terribles conseqüències a mig i llarg termini en la qualitat de l’assistència i en la formació dels professionals del futur”.

En el decurs d’aquesta roda de premsa, els metges han demanat que la rebaixa pressupostària “s’apliqui per igual en totes les instàncies de l’administració, inclòs l’estament polític”. Boyé ha denunciat també que Salut “falseja les llistes d’espera”. En aquest sentit, els representants sindicals es pregunten que com és possible que “si fa uns mesos hi havia 23.000 pacients a tot Catalunya esperant ser operats de cataractes, com és que ara n’hi 9.000, quan la majoria han estat ajornades”. Els metges també denuncien que l’endarreriment de les visites als malalts també implica demorar l’alta de persones en el torn d’espera per entrar a quiròfan. Així, per exemple, a l’hospital de Viladecans, hi ha més de 2.000 malalts de traumatologia –la majoria per qüestions relacionades amb la columna vertebral– pendents de ser operats.

Aquesta situació s’emmarca dins les converses que l’ICS està mantenint amb els sindicats per negociar l’aplicació de noves restriccions pressupostàries. Fins ara no hi ha hagut cap tipus d’acord i els treballadors ja han protagonitzat diverses manifestacions davant la seu d’aquest organisme per mostrar el seu rebuig a les mesures que vol aplicar la Generalitat. Carme Navarro, secretària general de la federació de Sanitat de CCOO, ha admès que la convocatòria de vaga a la sanitat és un escenari “més que probable”. Els sindicats consideren que “les coses empitjoren cada setmana” i, per tant, l’augment de la conflictivitat és gairebé inevitable. Als hospitals de l’ICS les retallades s’han concretat bàsicament en la no renovació dels treballadors interins, la reducció de jornades, emparades en el tancament de plantes, de llits i de quiròfans en tots els centres sanitaris públics. Ara, el conseller de Salut, Boi Ruiz, diu que si el personal sanitari no renuncia a mitja paga extraordinària hi haurà 1.500 acomiadaments. Boyé assegura que l’import de les retallades que impulsa el Govern català “és molt menor que la indemnització que li pagaran a l’empresari Balañá per la prohibició de les curses de toros, que podrien endarrerir-la com a mínim un any”.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: