ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
02-08-2011
Les protestes contra les retallades en salut es multipliquen
-
La Corporació de Salut del Maresme i la Selva presentarà un ERO que afectarà uns 800 treballadors, més de la meitat de la plantilla
No hi ha dia sense notícies sobre els efectes que les retallades de mil milions d'euros en salut estan tenint en la vida quotidiana de les persones. Les protestes es mantenen, tant dins com fora dels centres sanitaris, però la conselleria no fa marxa enrere. Mentrestant, les retallades desgavellen tot el territori català.

Al Maresme i la Selva, la Corporació de Salut d'aquestes comarques ha anunciat que presentarà a l'agost un ERO temporal que afectarà a unes 800 persones del total de les 1.400 que hi treballen. L'ERO, que entraria en vigor l'1 de setembre i tingui vigència fins al desembre de 2012, afectaria els treballadors de l'hospital Sant Jaume, a Calella, i les Àrees Bàsiques de Salut de Calella i Malgrat-Palafolls. En declaracions al Diari Maresme, fonts sindicals han acceptat que hauran de negociar "dins l'ERO".

La proposta d'ERO arriba després que l'assemblea de treballadors rebutjés en referèndum -amb un 66% dels vots- "una nova disminució de salaris i de condicions laborals", segons expliquen fonts sindicals. La direcció ja havia amenaçat de plantejar un ERO si es rebutjaven aquestes rebaixes. El 6 de juliol, la corporació havia anunciat als comitès d'empresa que el Servei Català de Salut els havia reduït el pressupost en 7,5 milions d'euros i que, malgrat les condicions que els proposaven, encara quedarien 4 milions d'euros per resoldre. Està previst que l'ERO que presenti la Corporació de Salut de Maresme i Selva proposi una suspensió temporal de quatre mesos de contracte, que afectaria 81 persones, i una reducció de jornada d'un 31,3% per a més de 700 treballadors.

Però els treballadors del Maresme i la Selva no són els únics que s'han plantat. A Terrassa estan també en peu de guerra. La majoria de treballadors de Mútua Terrassa va votar ahir contra l'ERO que havia presentat la direcció el 30 de juny i que suposava una reducció del 12,5% de la jornada laboral de gran part dels 881 treballadors afectats; per a 140, la rebaixa era lleugerament inferior, del 10%. Era la darrera proposta de l'empresa, i en ser rebutjada serà Inspecció de Treball qui decideixi si s'aplica l'ERO. Fa un any, l'empresa havia amenaçat amb un altre ERO, que finalment no va tirar endavant perquè els treballadors van acceptar retallar-se el sou un 3,7%. El 85% de recursos de Mútua Terrassa prové de fons públics.

A més de les queixes dels professionals, les retallades en salut han aixecat les protestes d'usuaris a tot Catalunya. Ahir, els representants dels casals de gent gran d'Arbúcies, Breda, Blanes, Hostalric, Riells i Sant Hilari Sacalm van entregar una carta al gerent de Serveis Territorials de Salut de Girona, Josep Trias. Ho van fer a través de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de Girona, de manera simbòlica, i després es van reunir amb Trias. Els representants dels casals demanen que no es tanquin els serveis d'urgències dels centres d'atenció primària dels seus municipis. Asseguren que el desplaçament ràpid dels transports mèdics entre les diferents localitats és inviable perquè són poblacions molt distanciades entre sí. A Arbúcies, a més, s'ha eliminat l'ambulància, cosa que òbviament incrementa el temps de resposta. De fet, els representants dels casals de gent gran van explicar-li a Trias que aquest cap de setmana un home va morir a Arbúcies i l'ambulància va trigar 40 minuts a arribar; havia de baixar de Sant Hilari. Segons explica el Diari de Girona, Trias va evitar donar dades concretes i va descartar tirar enrere les retallades en l'atenció continuada, és a dir, les urgències.

També a Barcelona es van repetir les protestes. L'hospital de l'Esperança, que ahir va tancar les urgències nocturnes per primer cop, va veure com una hora abans de la clausura del centre una quarantena de persones intentaven col·lapsar-ne els serveis. L'objectiu era demostrar la necessitat de l'atenció continuada en horari nocturn. Tot i que els veïns no van aconseguir evitar ahir el tancament del centre, han convocat la mateixa protesta durant tota la setmana. Els seus balcons fa setmanes que llueixen: "Volem l'Esperança 24h".
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: