ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
23-06-2011
«Vagi a visitar-se a la mútua» és la recepta de Salut
Francesc Ràfols/ Foto: Ivan G. Costa
«A la gent li estan dient: “Vagi-se’n a una mútua”». Qui ho afirma és Juan Cobacho, portaveu de l’àrea de Sanitat de la UGT de Catalunya, que hi afegeix que «n’hi ha molts que no se la poden pagar perquè ja no arriben ni a final de mes». Però aquesta és la conseqüència del paquet de retallades que ha posat en marxa el Govern català en diversos àmbits de la despesa pública però que té en l’atenció sanitària de la ciutadania la seva aplicació més dràstica i notòria. Molt abans que els pressupostos siguin aprovats pel Parlament de Catalunya des de l’Administració ja s’han donat ordres d’aplicar l’estisorada que les gerències hospitalàries han obeït diligentment. Els resultats són demolidors, denuncien des dels sindicats. Carme Navarrro, secretària general de la Federació de Sanitat de CCOO, afirma que «no es pot pretendre reduir el pressupost de sanitat –que, d’altra banda, mai no ha estat ajustat a les necessitats– i que l’atenció no se’n ressenteixi». Cobacho diu que als hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) «ja han perdut la feina unes 3.500 persones».

A aquesta sagnia de personal, cal afegir-hi la que hi ha hagut en la sanitat concertada –a la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP)– i en la privada. N’és un exemple el recent acomiadament de 38 treballadors de la clínica Teknon. Les conseqüències no poden ser altres que la pèrdua de qualitat en el servei, que es constata a través del tancament de plantes senceres de llits hospitalaris i de sales d’operacions. La informació que hi ha sobre aquests aspectes és incompleta, entre altres coses, perquè de la Generalitat s’ha optat per l’opacitat en la seva política de comunicació. Inicialment, des de les gerències es feien notes per explicar l’abast de les retallades. Com que aquestes transcendien ràpidament a l’opinió pública, cosa que provocava una creixent indignació ciutadana, des de la conselleria es va optar –aproximadament des de Setmana Santa– per no dir-ne res per escrit –com a màxim, de manera verbal– i que tot fossin fets consumats. Tot i això, EL TRIANGLE, a partir de diferents fonts sindicals consultades, pot detallar l’abast de les principals retallades aplicades fins ara, molt abans de l’aprovació definitiva dels pressupostos de la Generalitat per al 2011.

*Aquesta informació la trobaràs sencera al setmanari EL TRIANGLE que està als quioscos.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: