ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
17-03-2011
Alt risc d'una fusió dels nuclis a la central nuclear de Fukushima
-
Militars i treballadors de la planta treballen sense descans per refrigerar els reactor i evitar un major desastre, però els últims operatius -amb helicòpters llençant aigua sobre els reactors- no han fet que baixin els nivells de radiació, que ja és molt alt. L'últim balanç oficial xifra en 5.100 els morts i 8.600 desapareguts a causa del terratrèmol i el tsunami del passat divendres
A la central nuclear de Fukushima continua la lluita per refrigerar els reactors i evitar una fusió dels nuclis, que suposaria el pitjor final per la ja crítica situació del Japó, arran d'aquest accident nuclear provocat pels danys del terratrèmol i el tsunami que el passat divendres van arrasar el nord-est del país. L'última operació ha consistit en enviar diversos helicòpters militars a la central i, des del cel, ruixar amb aigua els reactors. Aquest pla es va suspendre ahir pels alts riscos que comportava pels pilots, ja que la radiació al voltant de la planta és encara amés alta, però la situació és desesperada i ara ja s'ha portat a terme.

Els helicòpters només poden estar 40 minuts al dia volant sobre Fukushima i han arribat a llençar fins a 7.500 litres en un vol. Malgrat aquest gran esforç, de moment els nivells de radiació no han baixat. Un altra operació consisteix en ruixar l'aigua amb camions cisterna, serien vehicles especials cedits pels Estats Units, però, de moment aquest pla s'ha hagut de cancel·lar.

L'Organització Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha informat que els reactors 1, 2 i 3 són els que corren un alt risc de patir una fusió del nucli. També, però, preocupa el reactor 4, on ja s'han proudït dos incendis i que podria estar emetent alts nivells de radiació. La zona d'evacuació al voltant de la central nuclear és d'un radi de 20 quilòmetres, segons el Govern japonès. En canvi, els Estats Units han considerat que aquest radi hauria de ser de 80 quilòmetres i han demanat a tots els seus ciutadans que es trobin al Japó que tornin lo abans possible. També el Regne Unit, França i Austràlia, han demanat a la població que tenen en territori japonès que surtin del país o, si més no, es desplacin al sud del mateix.

Mentrestant el caos regna a tot el país i l'últim balanç oficial és de 5.100 morts i 8.600 desapareguts. La xifra de les víctimes mortals, però, podria augmentar ja que a mesura que passen les hores és més difícil trobar supervivents i les tasques de rescat també són ara més complicades, a causa de la nevada que ha caigut sobre la zona. L'OIEA també ha donat un balanç sobre les persones afectades (ja sigui ferits o contaminats) per les conseqüències de l'accident nuclear que, de moment, es quedaria en 45 persones. A Tòquio, la situació també és molt delicada i algunes persones intenten fugir. Els problemes a la central de Fukushima podrien provocar una gran apagada elèctrica en les properes hores, ja que no es pot consumir tanta energia, motiu pel qual els serveis i empreses d'aquesta ciutat japonesa ja estan aturant part de la seva activitat.

E.T.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: