ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
03-12-2010
Vol CR la reforma fiscal?
M. d’E.
Es pot ser reformista i no voler reformes? A Andorra, sí, es pot. De fet, el binomi reformista andorrà és, des de molts punts de vista, un oxímoron. Però, és que potser en d’altres països no s’utilitzen també oxímorons contínuament, com intel·ligència militar o Espanya federal? Floritures a banda, el cas és que la Coalició Reformista (CR), segon partit al Consell General per darrere dels socialdemòcrates, no les té totes amb la reforma fiscal que s’està a punt de culminar. Reformistes i socialdemòcrates ja han tancat el pacte al voltant de les tres lleis d’imposició directa –l’impost de societats, l’impost d’activitats econòmiques i l’impost sobre la renda dels no residents–, però la llei de l’IVA sembla estar mig encallada a la Comissió legislativa de Finances i Pressupost. La raó? Que a CR no hi ha unanimitat sobre la necessitat de culminar aquesta reforma.

L’assumpte no deixa de ser curiós, perquè CR va concórrer a les eleccions amb una proposta fiscal similar a la dels socialdemòcrates: tres impostos directes –fins ara mai vistos al Principat– i la fusió de tots els impostos indirectes existents en un únic IVA. L’única diferència apreciable era que mentre que el Partit Socialdemòcrata proposava un IVA del 5,5%, els reformistes el volien del 5%. Finalment, un cop contrastades totes les dades i després de negociar amb empresaris i comerciants, el Govern socialdemòcrata de Jaume Bartumeu va enviar al Consell General una llei de l’IVA amb un tipus del 4,5%. Més liberal que els liberals, que havien redactat en l’anterior legislatura un avantprojecte de llei de l’IVA amb un tipus del 5%. Però ni això sembla suficient per convèncer els reformistes.

Tampoc no és argument per a CR que la patronal en bloc comparteixi les línies mestres del projecte de llei presentat pel Govern. Tant la Cambra de Comerç, com la Confederació Empresarial Andorrana i la Petita i Mitjana Empresa s’ha mostrat favorables a l’IVA que proposa l’Executiu i són partidaris d’acabar amb un sistema d’impostos indirectes molt ineficient. Però, com a mínim fins ara, el posicionament reformista ha estat clar: suport per als impostos directes, sí, però no per a l’IVA. L’argument? Que aquesta legislatura està esgotada i que no hi ha temps material per aprovar la llei. Un argument que es contradiu amb el posicionament inicial de CR, que exigia negociar la reforma fiscal en bloc: tant els tres impostos directes com l’IVA.

*Aquesta informació la trobaràs sencera al setmanari EL TRIANGLE.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: