ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
03-12-2010
Putin i Berlusconi, al descobert
Hug Ponç de Bas
Ronald Spogli, l’ambaixador nord-americà a Itàlia, va enviar el 26 de gener de 2009 un informe al seu Govern on, sense gaires embuts en ser un document intern i reservat, declara que «Berlusconi és el portaveu de Putin a Europa». De fet, no és un secret: qualsevol observador atent de la política internacional veu com el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, mira sempre de fer-se ressò de les propostes de Vladímir Putin i en la mesura del possible fer-les compatibles amb les americanes. Però el diplomàtic americà anava més enllà: «El president [i no primer ministre] Berlusconi i els seus amics obtenen beneficis personals del negoci dels gasoductes. Alguns representants de la majoria de centredreta i de l’opositor Partit Democràtic (PD) creuen que Berlusconi i els seus amics s’estan aprofitant personalment de tots els acords entre Itàlia i Rússia». L’ambaixador de Geòrgia a Roma, continua Spogli, «ens diu que el seu Govern sospita que Putin ha promès a Berlusconi un percentatge dels beneficis de cada gasoducte construït per la companyia russa Gazprom amb col·laboració de la italiana ENI». No hi ha les proves documentals d’aquests afers privats de Berlusconi; però, com tot el que fa referència a Il Cavaliere, més d’hora que tard acabarà sortint a la llum pública.

En aquestes acusacions, certament hi trobem els interessos particulars de Geòrgia, enfrontada amb Rússia, i també els dels EUA, per combatre una aliança entre les companyies russes i italianes, competidores de les nord-americanes. De fet, la pugna entre els nord-americans i la petroliera italiana ENI ja és històrica. Ve des de la postguerra, quan el director i fundador d’ENI, Enrico Mattei, assegurava als italians, amb un acord amb l’Iran, la independència energètica de les companyies americanes. La mort accidental de Mattei en un accident aeri mai aclarit ha fet sobrevolar sempre sobre aquesta confrontació la sospita de l’assassinat per encàrrec de les companyies petrolieres americanes.

*Aquesta informació la trobaràs sencera al setmanari EL TRIANGLE.

Amb el suport de: