ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
17-12-2010
La Bressola, al límit
Lluís Losantos
El passat 21 de novembre, cinc sindicats nord-catalans i un del Principat van presentar un escrit en què acusaven el director de les escoles Bressola nord-catalanes, Joan Pere Le Bihan, de «no respectar de manera recurrent la legislació francesa del treball». Se l’acusava –entre molts d’altres– de tenir becaris del Principat amb sous de misèria, de contractar mestres sense la formació adequada i de no respectar la normativa en l’elaboració de les nòmines. I totes les alarmes s’han encès: la Bressola és receptora de més d’1,5 milions d’euros anuals en subvencions.

La Bressola són vuit centres d’educació, entre els quals hi ha un col·legi a la població del Soler. Recull uns 720 alumnes i, tot i que creix any rere any, el cert és que cada curs ha de rebutjar peticions d’escolaritat per l’escàs nombre de places que pot oferir. La Bressola és privada: els pares d’alumnes paguen una quota mensual sobre la base de la seva declaració de renda, que pot variar entre 30 euros i 100 euros. A tot això, cal afegir-hi les despeses de cooperativa (uns 90 euros anuals) i el preu del material.

Per tal d’assegurar-se un finançament propi, la Bressola no pot comptar amb les aportacions dels pares per pagar les despeses de funcionament dels centres, així com l’obertura de nous. En total, un pressupost anual de 2,3 milions d’euros. Per això, des de la seva fundació el 1976 s’ha convertit en una màquina de recollir subvencions i ajudes a tots els nivells, tant del Principat de Catalunya com nordcatalans. Particulars, empreses, ajuntaments, consells comarcals, la Generalitat, el Consell General, diputacions, el Govern balear, el Consell Regional...; tots han passat per l’adreçador gràcies a la dialèctica i independència del seu director des del 1981, Joan Pere Le Bihan. Fins i tot l’Estat francès, que en un principi volia obligar la Bressola a exercir el 50% de l’ensenyament en llengua francesa, va acceptar el 1995 fer-se càrrec dels salaris dels docents mitjançant la llei Toubon.

Però la força més important de la Bressola és la implicació social del projecte. Els pares d’alumnes no dubtaran un segon a sacrificar un diumenge per anar a pintar les aules; els professors, siguin temporals o fixos, s’integren en el concepte d’escola molt ràpidament. I al seu voltant hi ha l’associació Amics de la Bressola, nascuda l’any 1980 per organitzar actes i recaptar fons de suport a les escoles laiques. L’entitat té uns 600 militants, entre els quals cal comptar 170 municipis del Principat i 17 ajuntaments nord-catalans. Fins i tot alguna colla castellera del Vallès proposà donar el 0,7% del seu pressupost a l’associació.

* Aquesta informació la trobaràs complerta al setmanari EL TRIANGLE.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: