ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
29-10-2010
Piris: "Per mi, demà tindríeu els béns"
Vicent Calutxo Salomó
«Acords, no. Retornar és la paraula més justa.» Així de contundent s’ha mostrat Alfonso Milián, bisbe de Barbastre, que no està disposat a acceptar les exigències de la Generalitat de Catalunya ni tampoc a negociar res amb relació al litigi de les obres d’art del museu de Lleida que reclamen les parròquies de la Franja.

L’acord entre els bisbes de Lleida i de Barbastre, que han signat el document redactat a la Santa Seu pel qual es comprometen a «treballar amb l’objectiu únic i exclusiu» de tornar les peces artístiques a la «diòcesi propietària, Barbastre-Montsó» suposa un canvi d’opinió i d’actuació del prelat lleidatà, Joan Piris [a la imatge], que es desentén del tot del litigi judicial en curs.

José Mora, vicari del bisbat aragonès, ha destacat «el reconeixement que té el dret canònic en l’àmbit de l’Estat, abans en virtut del concordat de 1953, i ara per convenis ratificats per llei en l’acord marc que regula les relacions i la capacitat pròpia de l’Església. L’Estat protegeix aquest dret que inclou les sentències dels tribunals eclesiàstics. Si no se soluciona en aquest àmbit, hi ha altres opcions. L’ajuda de l’Estat és un tràmit més». Aquestes declaracions han resultat fins i tot motiu de befa per part d’alguns sectors, ja que el concordat franquista de 1953 no és vigent actualment i és el concordat de 1979 el que regula les relacions entre Espanya i el Vaticà, sense cap competència sobre la qüestió dels béns museístics.

Al seu torn, el bisbe de Lleida esgrimeix arguments aliens, fins ara, a les reivindicacions lleidatanes. Piris demana al president del consorci que «torni els béns als seus legítims propietaris, si ho reclamen, és a dir, a la diòcesi de Barbastre- Montsó», manifesta que «els únics tribunals competents són els de l’Església» i acata però no aprova que «un tribunal civil es declari competent» en la demanda.

*Aquesta informació la trobaràs sencera al setmanari EL TRIANGLE.

Amb el suport de: