ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
23-10-2010
El Pentàgon va tolerar tortures sistemàtiques a l'Iraq
-
Uns 400.000 documents filtrats por Wikileaks sobre la guerra de l'Iraq desvetllen com els EUA van consentir abusos i execucions. Els arxius xifren amb més de 100.000 els iraquians morts (70.000 civils) i apunten la implicació de l'Iran en el conflicte. Per la seva banda, Washington nega les filtracions i declara el perill que suposa la publicació de les dades per la seguretat dels soldats nord-americans. Mentre que l'ONU exigeix a Obama que obri una investigació
Wikileaks torna a fer posar el Pentàgon contra les cordes amb la publicació de prop de 400.000 documents sobre la guerra de l'Iraq. El arxius haurien sortit de la mateixa font que va flitrar a l'organització els 90.000 informes sobre l'Afganistan i que demostren la passivitat dels EUA en casos d'abusos, tortures, violacions i assassinats de civils. Es tracta de la filtració més important de la història dels EUA. I les xifres són demolidores. Segons Wikileaks, de 2004 a 2009 van morir a l'Iraq 109.000 persones, 66.081 d'elles civils. El que significa que cada dia, durant sis anys, han mort 33 iraquians. En una roda de premsa d'aquest dissabte, Julian Assange, ha recordat que "la primera víctima de la guerra és la veritat". Per la seva banda, Washington ja es va afanyar divendres en negar les filtracions i en declarar el perill que suposa la publicació de les dades per la seguretat dels soldats nord-americans. Mentre que el responsable de les Nacions Unides d'investigacions de casos de tortura, Manfred Nowak, exigeix al president dels Estats Units, Barack Obama, que obri una investigació.

Diaris com The New York Times, Le Monde, The Guardian, Der Spiegel, han reproduït els arxius filtrats. Entre ells, The New York Times explica com els militars nord-americans estaven al corrent dels abusos que s'estaven cometent.El diari enumera fuetades, cremades, violacions i, fins i tot, amputacions. També amenaces per part dels marines als detinguts traslladats a les presons gestionades per Bagdad. Existeix una gran quantitat d'informes mèdics sobre presos que van ser encaputxats, penjats pels canells i pels turmells i sotmesos a electroxocs o pallises.

Per últim, un altre dels punts rellevants de la filtració de Wikileaks és la participació de l'Iran en el conflicte. En el desembre de 2006, la insurgència va capturar a varis membres dels Ministeri d'Educació Superior iraquià. EUA, gràcies a un informe de la Intel·ligència, va evitar una possible ofensiva per dur a terme segrestos de militars americans. Com resumeix The New York Times, aquests milicians iraquians van ser entrenats pels Guardians de la Revolució iraniana, el braç armat del règim de Teheran. Segons els rotatius, els informes no es limitaven a hipòtesis de segrestos, sinó que aportaven evidències de l'armament subministrat per l'Iran a la resistència iraquiana.

T.D.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: