ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
02-06-2010
Sitges acull la cimera de l'opac Club Bilderberg enmig de protestes dels antiglobalitzadors
-
La reina Sofia, Zapatero, el ministre Moratinos o Pedro Solbes participen en una trobada impulsada pel magnat David Rockefeller i que reuneix l'elit política, financera i empresarial del món
M. F. R.
Els amos del món o el Govern Mundial a l'ombra es reuneix des d'aquest dijous i fins diumenge a Sitges. La ciutat del Garraf acull la cimera anual de l'opac Club Bilderberg, un selecte grup format per poc més d'un centenar de persones que representen l'elit financera, política i empresarial del món capitalista. La trobada d'enguany se celebra al luxós Hotel Dolce [a la imatge], un luxós establiment ubicat als afores de la població, i compta amb la participació de 124 persones, entre les que hi haurà el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la reina Sofia, el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos; l'exvicepresident econòmic Pedro Solbes; el director general de La Caixa, Joan Maria Nin; i l'empresari José Manuel Entrecanales (Acciona) i l'executiu Juan Luis Cebrián (Prisa).

A l'encontre hi participaran també personalitats tan influents com ara Pascal Lamy, director general de l'Organització Mundial del Comerç (OMC); Jean Claude Trichet, president del Banc Central Europeu (BCE); Jaap de Hoop Scheffer, exsecretari general de l'OTAN; Robert Zoellick, exdirector del Banc Mundial; o Romano Prodi, expresident de la Comissió Europea i expresident italià. L'objectiu de la cimera, segons experts en Bilderberg com Daniel Estulin o Jim Tucker, seria garantir que la recessió mundial es mantingui un any més i promoure la desaparició de qualsevol obstacle al lliure mercat.

La convocatòria del conclave a Sitges va transcendir fa un mes i mig i ha permès al moviment antiglobalització mobilitzar-se per mostrar el seu rebuig al selecte grup, que pren decisions que afecten el futur del Planeta d'una forma totalment opaca i sense que la premsa n'informi. L'Assemblea pels Drets Socials del Garraf ha convocat una manifestació per aquest dissabte que es preveu força nombrosa, gràcies a l'arribada d'activistes d'arreu d'Europa que s'allotjaran, probablement, als dos càmpings de Sitges. La protesta es vol que sigui pacífica, però el desplegament dels Mossos a l'entorn de l'hotel Dolce ja és molt important a hores d'ara.

Origen
La primera trobada del grup es va fer el 29 i el 30 de maig de 1954 a l’Hotel de Bilderberg, prop d’Arnhem (Països Baixos). Va ser promoguda pel conseller polític polonès Joseph Retinger i va comptar amb el suport entusiasta del príncep Bernat d’Holanda, que va presidir el Grup Bilderberg fins a la seva mort, l’any 2004. La intenció primigènia era promoure l’entesa entre l’Europa Occidental i els Estats Units i establir una política comuna que servís d’oposició a la Unió Soviètica i al perill comunista.

El seu president actual és el belga Etiene Davignon, membre de la Comissió Europea des de l'any 1977 i fins al 1985. El funcionament del grup no ha variat excessivament amb el pas del temps. Està format per un comitè de direcció de prop de 40 persones que s’encarrega de convidar dos assistents per trobada, de manera que, a cada cimera, hi participen al voltant de 130 membres. Caps de governs, ministres, dirigents de grans empreses –com Coca-Cola, Warner, General Motors, British Petroleum, Shell, Novartis o Banco Santander–, representants d’organismes internacionals –com l’OTAN, l’FMI, el Banc Mundial o, fins i tot, l’ONU– i els màxims responsables dels principals mitjans de comunicació mundial hi són presents.

El president del Banc Mundial, el nordamericà Paul Wolfowitz, n’és un membre permanent, com l’especulador George Soros o el multimilionari David Rockefeller. Un altre clàssic d’aquestes reunions és el sinistre Henry Kissinger, secretari d’Estat dels EUA durant el mandat de Richard Nixon. L'expresident Jordi Pujol va participar a la trobada del 1991, celebrada a Baden Baden (Alemanya).
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: