ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
07-12-2009
Ecologistes vinculen el canvi climàtic amb el lliure comerç
Poc abans de la transcendental cimera del clima de l'ONU que se celebrarà a Copenhaguen fins al proper 18 de desembre, Ecologistes en Acció ha donat a conèixer un informe que evidencia la relació entre la liberalització comercial i el canvi climàtic. El document, titulat Canviem el Comerç, no el Clima, arriba a la conclusió que l'anomenat lliure comerç és una de les causes fonamentals que expliquen l'augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle que provoquen l'escalfament global.

El 89,3% del total de les emissions de gasos d'efecte hivernacle mundials s'originen en la indústria, l'ús de l'energia, la deforestació i l'agricultura industrial. Tot i això, els acords internacionals sobre comerç i inversions impulsen l'expansió dels sectors industrials amb ús intensiu d'energia, l'augment de l'extracció i processament de combustibles fòssils i l'expansió de l'agricultura intensiva. Totes aquestes activitats contribueixen a la destrucció d'albellons que regulen el clima, com els boscos.

Prop de 60% del petroli usat en el món es consumeix en les activitats del transport motoritzat que depèn en un 95% de combustibles fòssils. L'Organització Mundial del Comerç (OMC) i les diferents regles internacionals de comerç i inversió impedeixen una resposta ràpida i efectiva de les administracions públiques al canvi climàtic, com s'assenyala en l'informe elaborat per Ecologistes en Acció.

“La liberalització comercial és una amenaça per al desenvolupament de mesures que intentin frenar el Canvi Climàtic”, ha assegurat Tom Kucharz, d'Ecologistes en Acció. “El Govern espanyol ha de decidir entre combatre el Canvi Climàtic o seguir impulsant polítiques que representin únicament els interessos econòmics d'una minoria i que causen sistemàticament crims de lesa humanitat com la fam, la pobresa, falta d'aigua, desplaçament forçat i malalties curables”.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: